Min computer er blevet langsom

Din Windows computer behøver ikke nødvendigvis at blive langsommere med tiden. Selvom din computer er blevet langsom natten over, eller hen over tid, så er der helt sikkert et par ting du kan gøre, som gerne skulle gøre din maskine hurtigere igen.

Først og fremmest skal du ikke være bange for at slukke og tænde din computer – simpelthen tage strømmen fra den, hvis den pludselig går helt i stå. Dette løser tit og ofte de problemer der opstår her og nu, og er lettere end at gå i gang med at finde fejlen manuelt.

Er din Windows PC fortsat sløv efter en genstart, kommer vi her med nogle bud på hvor du kan starte, og gerne få lidt liv i din Computer igen. Har du ikke mod på selv at gå i gang med at rydde op i din computer, skal du også være velkommen forbi vores værksted, hvor vores dygtige teknikere sikkert kan hjælpe dig.

Find de ressource-tunge programmer

Din PC kører med 99% sikkerhed langsomt, fordi noget bruger maskinens ressourcer. Hvis din computer pludselig bliver langsom, kunne noget tyde på at din CPU-processor er fuldt belastet, og ikke kan klare flere opgaver. Det kan også være at din computer er løbet tør for RAM-plads, og derfor begynder at arbejde direkte på harddisken, hvilket er som at støde hovedet mod en mur. Som noget helt tredje kan et tungt program bruge en masse af kraften i din computer, som forårsager at andre programmer sætter farten ned, når de har brug for indlæse eller lagre ting på harddisken.

For at finde ud af hvad du har kørende, skal du åbne Joblisten. Du kan højreklikke på proceslinjen og vælg “Jobliste” valgmulighed, eller tryk på Ctrl+Shift+Escape for at åbne den. På Windows 8, 8,1, og 10, giver den nye Jobliste en opgraderet grænseflade, der farvegiver applikationer der bruger mange ressourcer. Klik på overskrifterne “CPU”, “Hukommelse,” og “Disk” for at sortere listen efter de programmer der bruger flest ressourcer. Hvis programmet bruger for mange ressourcer, kan du lukke det normalt, eller hvis du ikke kan, skal du vælge det på Joblisten og klikke på “Afslut job” for at påtvinge en lukning.

afslut-programmer-paa-joblisten

Frigør plads på harddisken

Hvis din harddisk næsten er fyldt, kan din computer køre mærkbart langsommere. Du skal derfor have frigjort noget plads på din harddisk. Følg vores guide til at frigøre plads på din Windows Computer her . Du behøver ikke nogen tredjeparts software – bare at køre værktøjet Diskoprydning i Windows kan hjælpe en hel del.

frigoer-plads-paa-din-harddisk

Afinstaller programmer du ikke bruger

Åbn Kontrolpanel, find listen over installerede programmer, og afinstaller de programmer du ikke bruger, og ikke har brug for fra din PC. Dette kan bidrage til at sætte hastigheden op på din computer, da disse programmer kan indeholde baggrundsprocesser, automatisk opstart, systemtjenester, og andre ting, som kan nedsætte hastigheden på din PC. Dette vil samtidig øge pladsen på din harddisk og forbedre systemets sikkerhed – eksempelvis bør du absolut ikke have Flash installeret, hvis ikke du bruger det.

slet-programmer-du-ikke-bruger

Lav en geninstallation af Windows

Hvis de ovenstående tips ikke har løst dit problem, findes der en løsning der mere eller mindre altid løser dine Windows-problemer – bortset fra at genstarte din PC, naturligvis – nemlig en frisk installation af Windows.

På de nyeste Windows-udgaver, herunder Windows 8, 8,1, og 10, er det nemmere end aldrig før. Du behøver ikke at have Windows styresystemet liggende på en CD eller USB. I stedet kan du blot bruge “Reset din PC” funktionen indbygget i Windows. Dette installerer en helt ny og frisk version af Windows. Dette svarer til at geninstallere Windows fra et ekstern medie og vil slette alle dine installerede programmer og systemindstillinger, men beholde dine filer.

Tør du ikke selv rode dig ud i en reinstallation af Windows, kan du med fordel lade vores erfarne teknikere hos Lavmincomputer om opgaven. Vi har i mange år arbejdet med alle udgaver af Windows. Vi kan derfor også lægge en ældre version af Windows på din computer, såfremt du var mere tilfreds med denne. Ligeledes kan vi også opdatere din computer til en nyere version af Windows.

geninstallation-af-windows

Udskift din gamle Harddisk til en SSD

En gammel mekanisk harddisk er efterhånden bagud for sin tid, og derfor også meget langsom til at køre nutidens programmer og styresystemer. Det er derfor klart at anbefale en udskiftning af din gamle harddisk med en ny SSD.

SSD står for Solid State Drive og er i stedet for en mekanisk del, en chip som arbejder lynhurtigt. Sammenligner man en SSD med en HDD, oplever man en hastighedsforøgelse på op til 2-4 gange.

Priserne på opgradering til SSD er efterhånden nede i et niveau hvor det næsten kan svare sig uanset hvor gammel din computer er. Dermed er der altså ikke langt igen til glæden ved din computer – og mange år frem. Overflytning af data kan vi også hjælpe med, så du er køreklar med det samme. Se priser på udskiftning til SSD her ➜

udskift-harddisk-til-ssd